Informació important

L’Institut d’Estudis Andorrans, juntament amb l’Obsa i Actua Innovació, s’ha transformat en Andorra Recerca + Innovació

Tota la informació generada per Andorra Recerca + Innovació la trobareu al web link ari.ad

Tota la informació generada per l’Institut d’Estudis Andorrans fins el juny del 2021 la podreu continuar trobant en aquest web

Destacats

19/04/2022. Un sisme de magnitud 2.1 de nou a l’Alt Urgell, prop d’Os de Civís, és percebut per la població andorrana

dades alturgell 20220319 alturgell

El passat 14 d’abril del 2022, un terratrèmol amb epicentre de nou a l’Alt Urgell, prop d’Os de Civís, va ser percebut per la població andorrana. El sisme va ser de magnitud 2.1 i va ocórrer a les 04:23 TU (6h23 hora local) a una profunditat d’1,8 km. Una quinzena d’habitants d’Andorra van contestar l’enquesta sísmica i van indicar que només van percebre una lleugera vibració.

 epicentre_20220414.jpg  

Aquest sisme fa part de la sèrie sísmica de l’Alt Urgell que va començar a principis del mes d’octubre del 2021, moment a partir del qual s’ha observat un augment significatiu de la sismicitat en aquesta zona.
Cal destacar el fet que aquesta sismicitat forma part de l’esperable a aquesta zona dels Pirineus, on es produeixen sèries sísmiques de més o menys grandària regularment. Durant aquestes sèries sísmiques s’enregistren milers de terratrèmols, que formen part del comportament sísmic habitual de la zona, la gran majoria dels quals no són percebuts per la població.

Enllaç a l’informe de l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) sobre la sèrie sísmica de l’Alt Urgell 2021-2022: https://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Terratremols-enregistrats-i-informacio-sismica/Terratremols-enregistrats/Estudis-de-seguiment/Serie-sismica-de-l-Alt-Urgell-febrer-2022